• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞU (ANORGAZMİ) NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞU (ANORGAZMİ)  NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

         Orgazm bozukluğu kadınların en fazla yakındığı konulardan biridir. Uzun süre devam etmesi halinde kadında uyarılma bozukluğu ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. “Orgazm bozukluğu”, “anorgazmi”, “orgazm olmama”, “orgazm ketlenmesi” kavramları kadınlarda orgazm bozukluğunu ifade etmektedir.

    Kadınlarda orgazm bozukluğu, aktif cinsel yaşamı olan pek çok kadın ve çifttin hayatını etkilemeye devam etmektedir. Orgazm olamama (anorgazmi)  genç kadınlarda daha sık olduğu yaş ilerledikçe sıklığın azaldığı kabul edilmektedir.

 KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞU NEDİR?

     Orgazm bozukluğu, kadının yeterli cinsel uyarıyı almış olmasına rağmen nerdeyse her cinsel etkinlikte orgazm olmaması; orgazm olmada gecikme; belirgin orgazm seyrekliği ya da orgazm duyumlarının çok düşük seviyede olmasıdır. Orgazm bozukluğu çeşitli şekillerde olabilir. Bazı kadınlar yaşam boyu hiç orgazm olmamıştır. Diğer bazı kadınlar ise mastürbasyonda orgazm olabilirken cinsel etkinlik sırasında orgazm olamaz. Gelip geçici bir durum değildir. Kadın yeterli cinsel uyarıyı almış olmasına rağmen yineleyici ya da sürekli bir şekilde devam eder.

     Cinsel terapist orgazm bozukluğunu değerlendirirken kadının yaşı, cinsel deneyimleri tıbbı geçmişi, ve evlilik ilişkisinin cinsellik dışı boyutunu göz önünde bulundurmalıdır. Her kadında orgazm tetikleyicileri ve orgazmın ortaya çıkması için gerekli olan uyarılma farklıdır. Kadından kadına değişir. Bazı kadınlar herhangi bir uyarı ile orgazm olurken, diğerleri yoğun ve uzun klitoral uyarıya ihtiyaç duyarlar.

     Orgazm olamamak kadının üstünde orgazmı başarmak için büyük bir baskı yaratabilir. Aynı şekilde eşinde de yeterli olup olmadığına dair kendini sorgulamasına ve baskı hissetmesine ya da eşine baskı yapmasına neden olabilir. Anorgazmi bazı kadınların bir kadın olarak kendilerini sorgulamalarına, suçlamalarına ya da yetersiz hissetmelerine yol açabilir. Orgazm olamama kadını üzebilir. Cinsellikten soğumasına yol açabilir.

 KADINLARDA ORGAZM OLAMAMA (ANORGAZMİ) TÜRLERİ

Yaşam boyu: Kişi cinsel açıdan ilk etkin olduğundan beri vardır.

Yaygın: Belirli tür uyarımlar durumlar ya da eşlerle sınırlı değildir. Her durunda görülür

Edinsel: Bu bozukluk oldukça olağan bir cinsel işlevsellik evresinden sonra başlamıştır.

Durumsal: yalnızca belirli tür uyarımlar, durunlar ya da eşlerle ortaya çıkar. ( Köroğlu.E. 2014 s.208)

DSM-5 TANI KİRİTERLERİNE GÖRE KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ

  • Orgazmda belirgin bir gecikme, belirgin orgazm seyrekliği ya da yokluğu ya da orgazm duyumlarının çok düşük yoğunlukta olması
  • Bu belirtiler hemen hemen her cinsel etkinlikte görülür.
  • Bu belirtiler en az altı aydır sürmektedir.
  • Bu belirtiler kişide gerginlik ve sıkıntıya neden olur
  • Bu cinsel işlev bozukluğu başka bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanamaz ve bir maddeye/ilaca ya da başka bir sağlık durumuna bağlanamaz.(Köroğlu,2014,s.207)

    

  KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Orgazm olamama pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Çocuklukta verilen ve bilinç altına işlemiş mesajlar kadının bedeninden ve kendi cinselliğinden utanç ve suçluluk duymasına neden olabilir. Mastürbasyon yapmak bir tabu olabilir. Kendini bırakma ve kontrolü kaybetme korkusu kadın orgazmının önündeki en önemli engel olabilir. Kadın partnerinin yanında tuhaf ya da aptal gibi görünmekten korkuyor olabilir. Uyarılma süresi uzadıkça eşini sıkmaktan çekinerek daha fala endişelenmeye başlayabilir. Bazı kadınlar orgazm sırasında idrarını kaçırmaktan korkar. Primer orgazm bozukluğu yaşayan kadınların bazıları bilemedikleri bir şeyden korkuyor olabilir.

    Kadın daha önce yaşamış kötü cinsel deneyimlerin etkisi ile kendini haza bırakamıyor olabilir. Kadın defalarca yaşadığı hayal kırıklıklarından sonra başarısızlık beklentisi geliştirmiş hatta iş büsbütün ilerleyerek cinsel isteksizlik boyutuna ulaşmış olabilir. Kadınlarda orgazm olamama, performans kaygısına bağlı olabilir. Bu durumda haza odaklanamaz. Çabuk orgazm olmak için üzerinde büyük bir baskı hisseder. Bazı kadınlara kontrolü bırakmak gerçekten zor gelir. Duygularının yoğunluğundan endişelenebilir. Utanç ve suçluluk duyguları kendini geri çekmesine neden olabilir. Utanma duygusu ile başarılı bir cinsellik bir arada olamaz.

       Kadınlarda orgazm bozukluğu nerdeyse her zaman odaklanmama ile ilişkilidir. Böyle bir durumda kadının uyarılma süresi uzar. Fiziksel uyarılmada zorluk yaşanır. Kadın partneri tarafından beğenilmeyeceği endişesi ile kendini yetersiz ve suçlu hissedebilir. Bu durum da performans kaygısı iyiden iyiye arttırabilir. Kadın o anın hazına odaklanamaz. Dikkati dağılır. Bedeninde neler olduğuna duyumsayamaz. Bu durum giderek bir kısır döngü haline gelir.

            KADINLARDA ORGAZM BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ

Anorgazmi tedavisinde amaç, orgazm ketlemesi üzerinde istemsiz kontrolü hafifletmek ve ortadan kaldırmaktır. Kadınlarda orgazm sorununun çözümü cinsel terapidir. Cinsel terapide orgazm bozukluğuna nedeni olan ilişkisel çatışmalara yönelik farkındalığın arıttırılması ve orgazm ketlemesine yönelik cinsel terapi yöntemleri uygulanır. Haza odaklanma ve orgazm ketlemesini ortadan kaldırmaya yönelik erotik cinsel terapi ödevleri verilir.

    Orgazm bozukluğunun psikolojik tedavisinde hiç orgazm olamamış kadınla durumsal orgazm bozukluğu yaşayan kadının cinsel terapisi birbirinden farklıdır. Cinsel terapist kadının orgazm olacak süre ve yeterlilikte uyarı almadığından mı yoksa orgazm ketlemesi yaşadığından mı orgazm olmadığını bir birinden ayırmalıdır. Cinsel eğitim ve cinsel bilginin yetersiz olduğu ülkemizde hiç orgazm olmaması kadınların hatırı sayılır bir kısmının hiç bir zaman yeterli ve uygun uyarı almadıkları için orgazm olamadıkları cinsel terapistler tarafından sık rastlanan bir durumdur. Bu durumdaki çiftler kadın ıslanmaya başlar başlamaz ve kocanın penisi sertleşir sertleşmez hızla cinsel birleşmeye geçerler.

ORGAZM OLAMAMA (ANORGAZMİ) SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE CİNSEL TERAPİNİN AMAÇLARI

Kadınlarda orgazm bozukluğu sorunun çözümünde cinsel terapide ilk aşama gerginliği ve endişeyi azaltma ve kadının beden kontrolünü ele geçirmesini sağlamaktır. Kadının gevşemesini ve bedendeki hislere odaklanmasını sağlamak için gevşeme ve bedensel farkındalık egzersizleri cinsel terapi uygulamalarının en önemli odak noktalarından biridir. Cinsel terapinin spesifik amaçlarından biri de kadının cinsel duygularının açıkça ifade etmek uyarılmaya ilişkin farkındalık geliştirmek ve başarısızlık beklentisinin üstesinden gelmede danışanı teşvik ve yardım etmektir.

     Cinsel terapi, danışanların / çiftlerin korkularına, travmatik deneyimlerine ve bu sorunu etkileyebilecek olan evlilik/ ilişki orunlarına; olumsuz hisler ve kaygılara yönelik içgörü geliştirmelidir. Orgazm bozukluğunun cinsel terapisinde davranış değişikliği önemlidir ancak bu davranışların altında yatan duygu ve düşüncelere bakılması da bir o kadar önemlidir. Cinsel terapide cinsel uyarılmayı arttırmak korku ve kaygıyı azaltarak haz veren deneyimleri aşama aşama deneyimlemesini sağlayacak cinsel terapi ev ödevleri verilir. Anorgazmi sorununun psikolojik tedavisinde kişinin endişeye kapılmadan haza odaklanmayı öğrenmesi cinsel terapide en önemli kilit noktadır. Olumsuz düşünceleri durdurarak dikkati erotik duyumlara yöneltmek ikinci önemli noktadır. Danışan kendini cinsellik ve mastürbasyon konusunda suçlu hissediyorsa cinsel terapist danışanla birlikte bu duyguların kaynağına inmelidir. Ayrıca kadının cinsel ihtiyaçlarının fakında olması önemlidir. Cinsellikte neyi istediğinizi ve nasıl bir uyarıya ihtiyacınız olduğunu bilmeniz ve bunları eşinizle birlikte konuşabilmeniz cinsel terapinin en önemli bileşenlerindendir.

 ORGAZM BOZUKLUĞUNDA KULLANILAN CİNSEL TERAPİ EGZERSİZLERİ NELERDİR?

“Anorgazminin cinsel terapisinde cinselliğe engel olabilecek evlilik sorunlarını ve psikolojik nedenleri saptayıp ortadan kaldırmak; özellikle cinsel birleşme öncesinde ve sırasında cinsel uyarılmayı artırmak; vajinal duyumlarla ilgili farkındalığını artırmak ve klitoral uyarımı artırmak amaçlanır”( Kaplan,2014, S. 502) Cinsel terapi uygulamalarında bu terapötik hedeflere ulaşabilmek için danışanlara/ çiftlere bazı erotik cinsel terapi ödevleri verilir. Orgazm bozukluğunun cinsel terapisinde kullanılan cinsel terapi egzersizleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gevşeme ve rahatlama egzersizleri( solunum ve kegel egzersizleri)
  • Bedensel farkındalık geliştirme egzersizler.
  • Mastürbasyon ve klitoris bulmaca oyunları.
  • Duyumlara odaklanma oyunları (aşk oyunları)
  • Cinsel uyarı oluşturma oyunları.
  • Vajinal duyumları geliştirme oyunları ( genital uyarılma)
  • Fantezi geliştirme, cinselliği yeniden kavramlaştırma ve yeni cinsel senaryolar oluşturma.

CİNSEL TERAPİ EGZERSİZLERİNİN AMAÇLARI NELERDİR?

Cinsel terapi ödevlerinin amacı, kadının farkında olmadan orgazm tepkisini önlemeye yönelik uyguladığı davranışlarını ve savunmalarını ortadan kaldırmaktır. Cinsel terapi egzersizleri rutin değil danışanın spesifik sorunlarına ve ihtiyaçlarına yönelik olarak uygulanır. Cinsel terapi egzersizlerinin kullanım amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Erotik uyarımı artırmak.
  • Orgazm tetikleyicilerinin tespit edip geliştirmek.
  • Kadını eşinden yakınlık ve erotizm istemeye teşvik etmek.
  • Partnerle birlikte haz almada rahatlamayı öğrenmek.
  • Fiziksel ve sözel cinsel iletişimi artırmak.
  • Vajinal duyumları geliştirmek.
  • Cinsel tutum ve bilişleri yapılandırmak.

Kadınlarda orgazm bozukluğu kadınların en sık yakındığı ve cinsel terapi arayışı içinde olduğu cinsel işlev bozukluklarından biridir. Kadınlarda orgazm bozukluğu tedavisi deneyimli bir cinsel terapistin uygulayacağı cinsel psikoterapi ile başarılı bir şekilde çözüme kavuşturulabilmektedir. Her kadının içinde o güç vadır. Cinsel terapist sadece o gücü dışarıya çıkarmanız da size bir rehberdir.

Aile Ve Evlilik (Çift) Danışmanı & Cinsel Terapist

Güldane Kavgacı

Kaynaklar

1-Kaplan,S.(2014),Yeni cinsel terapi (çev.Bolat.F), Ankara:CK

2-Amerikan psikiyatri birliği(2014),RuhsalBozukluklar Tanısal Ve Sayımsal El Kitabı(Çev.Köroğlu.E ), Anakara:Hekimler Yayın Birliği .

3-Ford,V.(2019), Cinsel Sorunlar,(Çev.Yener.N),İstanbul:Kuraldışı